Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Ventilatiesysteemabcd.be Online info & inspiratie over ventilatiesystemen en hun prijzen.
Vergelijk meer dan 300 ventilatie installateurs online!
header image
Ventilatiesysteemabcd.be

Ventilatie woning

Wil je ventilatie in jouw woning? Dan kan je kiezen tussen centrale ventilatie (1 systeem voor meerdere ruimtes) of decentrale ventilatie (1 systeem per ruimte). Welke opties zijn er per ventilatiesysteem? Wat zijn de voor- en nadelen van een centraal en decentraal ventilatiesysteem in huis? Hoe zit het met de prijzen? En vooral, wat is voor jou de beste keuze? Je ontdekt het in dit artikel!

Ga snel naar:
Centraal of decentraal ventilatiesysteem?
OPTIE 1: Centrale ventilatie woning
OPTIE 2: Decentrale ventilatie woning

 

Centrale of decentrale woningventilatie, wat is het verschil?

Wil je ventilatie in huis aanbrengen? Dan kan je kiezen tussen centrale of decentrale ventilatie. Het verschil tussen beide systemen in een notendop:

  • Centrale ventilatie = 1 systeem voor meerdere ruimtes: 1 systeem regelt de aan- en afvoer van lucht in meerdere ruimtes. Die ruimtes staan in verbinding met elkaar door een netwerk van ventilatiekanalen.
  • Decentrale ventilatie = 1 systeem per ruimte: 1 systeem regelt de aan- en afvoer van lucht per ruimte. Er is dus geen doorstroming van lucht tussen verschillende ruimtes via ventilatiekanalen.

 

 

Centraal of decentraal ventilatiesysteem voor je woning?

Kies je best voor een centraal of decentraal ventilatiesysteem in je woning? Die keuze hangt in de eerste plaats af van je persoonlijke situatie en wensen:

 

OPTIE 1: centrale ventilatie voor je woning is een goede keuze als je…

  • een nieuwbouwwoning laat zetten. Let op: start nog voor de werken met je ventilatieplan.
  • een alomvattend ventilatiesysteem voor heel je huis wil.
  • bij een ingrijpende renovatie beschikt over de ruimte voor een netwerk aan ventilatiekanalen.
  • minder energie wil verbruiken voor de ventilatie in je woning.
  • weinig last hebt van omgevingsgeluid (stadsdrukte, snelweg in de buurt, …).

Meer info en prijzen vind je verderop in dit artikel

 

OPTIE 2: decentrale ventilatie voor je woning is een goede keuze als je…

  • ventilatie wil plaatsen in je bestaande woning via een kleine renovatie.
  • kap- en breekwerken in de muren, plafonds of vloeren wil vermijden.
  • bij een ingrijpende renovatie niet beschikt over de ruimte voor een netwerk aan ventilatiekanalen.
  • een afgewerkte ruimte met vocht- of schimmelvorming wil ventileren (bv. badkamer, toilet, …).
  • veel last hebt van omgevingsgeluid (stadsdrukte, snelweg in de buurt, …).

Meer info en prijzen vind je verderop in dit artikel

 


 

OPTIE 1: Centrale ventilatie woning

centrale ventilatie woning

Wil je met 1 systeem meerdere ruimtes kunnen ventileren? Dan heb je centrale ventilatie voor je woning nodig. Je kan kiezen uit de volgende 2 opties:

 

1. Ventilatiesysteem C/C+ (natuurlijke aanvoer en mechanische afvoer)

Dit systeem is goedkoper dan ventilatiesysteem D (volledig mechanisch), maar er zijn ook enkele nadelen aan verbonden (geen voorverwarmde buitenlucht, mogelijke tocht- en geluidhinder, …). Systeem C werkt als volgt:

  • Aanvoer verse buitenlucht = natuurlijk: verse buitenlucht komt de droge ruimtes (woonkamer, slaapkamer, …) binnen via roosters in ramen en muren.
  • Afvoer vervuilde binnenlucht = mechanisch: een ventilator voert de vervuilde binnenlucht af via roosters in natte ruimtes (badkamer, keuken, toilet, …).

Er bestaat ook een systeem C+. Sensoren meten dan de kwaliteit van de binnenlucht. Zijn er meer mensen in huis en raakt de binnenlucht sneller vervuild? Dan zal het systeem meer vervuilde binnenlucht afvoeren. Systeem C+ is dus meer geschikt voor ventilatie in huis, maar het is ook iets duurder.

→ Prijs: gemiddeld 3.000 euro voor systeem C en 3.500 euro voor systeem C+, telkens incl. plaatsing en excl. btw. Ontvang gratis offertes op maat.

 

2. Ventilatiesysteem D (mechanische aan- en afvoer)

Dit systeem is duurder dan ventilatiesysteem C/C+, maar de voordelen zijn groter (voorverwarmde buitenlucht, amper tocht- of geluidhinder, betere luchtkwaliteit, …). Systeem D werkt als volgt:

  • Aanvoer verse buitenlucht = mechanisch: een ventilator zuigt de buitenlucht aan via ventielen op het dak of in de muur. Die buitenlucht komt dan terecht in de droge ruimtes (woonkamer, slaapkamer, …).
  • Afvoer vervuilde binnenlucht = mechanisch: een ventilator voert de vervuilde binnenlucht af via ventielen in de natte ruimtes (badkamer, keuken, toilet, …).

Dit systeem werkt met zogenaamde warmterecuperatie. Een warmtewisselaar draagt de warmte van de afgevoerde binnenlucht over op de aangevoerde buitenlucht. Zo heb je minder stookkosten en ervaar je geen koud tochtgevoel in je woning.

→ Prijs: gemiddeld 5.500 à 7.000 euro, incl. plaatsing en excl. btw. Ontvang gratis offertes op maat.

 

 

Voor- en nadelen centrale ventilatie woning (vs. decentraal)

Naast centrale afzuiging kan je ook je huis ventileren met een decentraal systeem. Wat zijn nu de voor- en nadelen van centrale ventilatie ten opzichte van decentrale ventilatie in huis? Een kort overzicht:

 

  • 1 ventilatiesysteem voor heel je woning: met centrale ventilatie heb je 1 systeem voor meerdere ruimtes in je woning. Wil je verschillende ruimtes decentraal ventileren in je huis? Dan moet je ook verschillende systemen laten installeren.
  • Lager energieverbruik: 1 centraal systeem verbruikt uiteraard minder elektriciteit dan verschillende decentrale ventilatiesystemen in verschillende ruimtes in je woning.

 

  • Duurder: laat je slechts een paar decentrale units plaatsen in je woning? Dan zal de prijs van een centraal ventilatiesysteem in huis hoger liggen.
  • Kap- en breekwerken bij renovatie: centrale ventilatie is erg geschikt voor nieuwbouw. Wil je zo’n systeem plaatsen met een complete renovatie van je bestaande woning? Dan komen daar veel kap- en breekwerken bij kijken om de ventilatiekanalen te plaatsen.
  • Mogelijke geluidhinder: zeker bij ventilatiesysteem C is het mogelijk dat omgevingsgeluiden je woning binnenkomen via de roosters in de ramen en muren.

 

 

Prijs centrale ventilatie woning

De kostprijs voor een centraal ventilatiesysteem in je woning hangt in de eerste plaats af van het soort systeem dat je kiest. We zetten de richtprijzen kort op een rij:

  • Systeem C: gemiddeld 3.000 euro, incl. plaatsing en excl. btw
  • Systeem C+: gemiddeld 3.500 euro, incl. plaatsing en excl. btw
  • Systeem D: gemiddeld 5.500 à 7.000 euro, incl. plaatsing en excl. btw

 

Welke soort centrale ventilatie kies ik best?

Welke centraal ventilatiesysteem kies je nu best voor je nieuwbouw of complete renovatie? Een professionele installateur geeft je graag advies op maat van jouw situatie en wensen. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en kan je een doordachte keuze maken.

TIP: je kan gratis offertes aanvragen bij 2 à 3 installateurs actief in je buurt. Zo kan je gericht prijzen, werkwijzen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 


 

OPTIE 2: Decentrale ventilatie woning

decentrale ventilatie woning

Heb je geen ruimte voor een netwerk aan ventilatiekanalen? Of wil je slechts 1 specifieke ruimte met schimmelvorming door condensatievocht ventileren? Dan heb je decentrale ventilatie voor je woning nodig. Zo ventileer je ruimte per ruimte in je woning. Je kan kiezen uit de volgende 4 opties:

 

1. Lokale buis-, kanaal- of opbouwventilator

Wil je een kleine ruimte als het toilet of de badkamer ventileren? Dat kan vlot en goedkoop met een opbouwventilator (via een opening in het dak of de muur), buisventilator (in de afvoerbuis zelf) of kanaalventilator (tussen 2 afvoerbuizen). De bediening kan handmatig of automatisch (bv. met een vocht- of bewegingssensor).

Toch zijn er ook nadelen verbonden aan deze decentrale ventilatie in je woning. Tijdens de zomer komt namelijk warme lucht binnen en tijdens de winter geldt hetzelfde voor koude lucht.

→ Prijs: vanaf ongeveer 20 euro, incl. btw. Neem een kijkje in de webshop.

 

2. Decentrale unit (systeem B)

Deze decentrale unit zuigt verse buitenlucht mechanisch aan via een buis in de muur. Via een afvoerkanaal kan de vervuilde binnenlucht op natuurlijke wijze de ruimte verlaten. Dit is het principe van het ventilatiesysteem B.

Dit systeem is goedkoper dan systeem D, maar het zorgt wel voor een aanzienlijk warmteverlies. Kortom, het wooncomfort ligt lager en de stookkosten liggen hoger.

→ Prijs: ongeveer 550 euro, incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

3. Decentrale unit (systeem D)

Bij dit systeem gebeurt zowel de aan- als afvoer van lucht mechanisch via dezelfde unit (met 2 ventilatoren). Zo heb je maar 1 doorvoer in de muur nodig per ruimte. Zo’n decentrale unit werkt volgens het principe van ventilatiesysteem D.

Dit systeem is de duurste optie voor decentrale ventilatie in je woning, maar de voordelen zijn ook het grootst. Deze decentrale unit recupereert namelijk de warmte van de afgevoerde binnenlucht om de aangevoerde buitenlucht op te warmen. Zo geniet je van een zalig wooncomfort en je stookkosten liggen flink lager.

→ Prijs: 1.000 à 1.500 euro, incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

4. Raamroosters met natuurlijke ventilatie

Een laatste optie voor decentrale ventilatie in huis zijn raamroosters met natuurlijke ventilatie. Die laten enkel verse buitenlucht binnen en zitten ingewerkt in de raamprofielen. Zo vallen ze niet op. Bovendien beschikken de meeste roosters over een pollenfilter en is het ook mogelijk om zelf de toevoer van verse buitenlucht te regelen.

Idealiter combineer je deze raamroosters met het ventilatiesysteem C. Dan zorgen je roosters voor de aanvoer van verse buitenlucht en een ventilator voor de afvoer van vervuilde binnenlucht via roosters in de natte ruimtes: badkamer, keuken, toilet, …

→ Prijs: gemiddeld 75 à 125 euro per m², incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat. 

 

 

Voor- en nadelen decentrale ventilatie woning (vs. centraal)

Naast decentrale ventilatie kan je ook je woning ventileren met een centraal systeem. Wat zijn nu de voor- en nadelen van decentrale ventilatie ten opzichte van centrale ventilatie in huis? Een kort overzicht:

 

  • Goedkoper: een decentraal systeem kost minder dan een centraal systeem. Daar staat wel tegenover dat je met een decentraal systeem slechts 1 ruimte ventileert. Laat je bv. 7 decentrale units met systeem D installeren? Dan zal de prijs wel hoger liggen dan een centraal systeem.
  • Geen kap- en breekwerken bij renovatie: decentrale ventilatie in je woning is makkelijk en snel te plaatsen. Er zijn geen ventilatiekanalen nodig en dus ook geen kap- en breekwerken.
  • Geen geluidhinder: geen ventilatiekanalen betekent ook geen hoge luchtdruk. Daardoor heb je met decentrale ventilatie in huis amper of geen last van geluidhinder.

 

  • Geen systeem voor heel je woning: met 1 centraal systeem ventileer je meerdere ruimtes. Terwijl je met 1 decentraal systeem slechts 1 ruimte ventileert.
  • Hoger energieverbruik: laat je verschillende decentrale units in je woning plaatsen? Dan zal je elektriciteitsverbruik hoger liggen dan bij een centraal ventilatiesysteem in je huis.

 

 

Prijs decentrale ventilatie woning

De kostprijs voor een decentraal ventilatiesysteem in je woning hangt in de eerste plaats af van het soort systeem dat je kiest. We zetten de richtprijzen kort op een rij:

  • Lokale buis-, kanaal- of opbouwventilator: vanaf ongeveer 20 euro, incl. btw
  • Decentrale unit (systeem B): ongeveer 550 euro, incl. btw en plaatsing
  • Decentrale unit (systeem D): 1.000 à 1.500 euro, incl. btw en plaatsing
  • Raamroosters met natuurlijke ventilatie: gemiddeld 75 à 125 euro per m², incl. btw en plaatsing

 

Welke soort decentrale ventilatie kies ik best?

Ga je best voor decentrale ventilatie in huis met systeem B of D? Of eerder voor raamroosters met natuurlijke ventilatie? Een professionele installateur geeft je graag advies op maat van jouw situatie en wensen. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden en kan je een doordachte keuze maken.

TIP: je kan gratis offertes aanvragen bij 2 à 3 installateurs actief in je buurt. Zo kan je gericht prijzen, werkwijzen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

 

Offertes voor ventilatie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerd installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van je ventilatiesysteem. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde installateurs